tvoření

10 tipů, jak nepřijít o nervy, když tvoříte s dětmi

Ačkoliv kdysi dávno ve škole byla výtvarná výchova můj nejoblíbenější předmět, a dokonce jsem z něj i maturovala, nikdy jsem se pak nějakému velkému výtvarnému tvoření nevěnovala. Až když přišly děti a dorostly do věku, kdy udržely v ruce tužku, začala jsem se zajímat i o jiné aktivity než vybarvování omalovánek.

Od té doby se společné tvoření stalo součástí našich společných aktivit a já jsem objevila, jaká zábava může tvoření s dětmi být. Ale zažila jsem i pár situací, které mi byly poučením pro příště. A já jsem na jejich základě sestavila tento seznam deseti (doufám, že užitečných) tipů, které vám můžou tvoření s dětmi usnadnit.

  1. Smiřte se s tím, že přípravy a následný úklid zaberou víc času, než samotná tvorba – čím mladší dítě, tím kratší dobu udrží pozornost. S tím souvisí i další bod:
  2. Buďte připraveni na to, že v jakémkoliv okamžiku dítě může odmítnout spolupracovat a nepomůže ani přemlouvání (na různé výhrůžky rovnou zapomeňte, pokud nechcete dítěti tvoření navždy znelíbit).
  3. Neplísněte je, když barva náhodou přistane tam, kde nemáRaději pořiďte igelitový ubrus, staré prostěradlo nebo noviny.
  4. Mějte při ruce dost vlčených ubrousků, hlavně pokud pracujete s barvami nebo lepidlem. Vlastně vlčené ubrousky mějte po ruce pořád – v tašce, když jdete na hřiště, v batohu na výlet, v autě…je to úžasný vynález!
  5. Ideální je tvořit u velkého jídelního stolu, kam se vejdou děti i všechny potřebné propriety (tedy pokud zrovna pod ním nemáte bílý koberec).
  6. Venku mějte oči otevřené a sbírejte všechno, co vám přijde pod ruku, hlavně na podzim. Buďte jako veverky, které si připravují zásoby na zimu – sbírejte šišky, kaštany, žaludy, barevné listí, zajímavé kameny apod.
  7. Nebojte se investic do barev, barevných špachtlí, polystyrenových kuliček, i když se vám bude zdát, že jich máte už moc – někdy jako když je najdete.
  8. Nebojte se používat to, co máte běžně doma: luštěniny, těstoviny, koření ad.
  9. Když tvoříte s dětmi, věnujte se jen jim. Ruce pryč z mobilu, tabletu, notebooku. Výjimkou je jen fotoaparát na zvěčnění celého procesu a hotových výrobků.
  10. Podporujte a chvalte je, i když výsledný výtvor nebude přesně podle vašich představ – důležité je, že bude podle představ vašich dětí. I když se vám bude zdát, že je to ta největší patlanice, co jste kdy viděli, v jejich očích to možná bude to nejlepší dílo na světě!

…A hlavně: užijte si to! Čas strávený s dětmi je k nezaplacení – jsou to zážitky, které společně sdílíte a v budoucnu budete mít na co vzpomínat!

Možná se ještě ptáte, kde beru inspiraci na naše projekty. Jsou to pořady typu Art Attack (podle kterého jsme vyráběli rakety, anebo kuličkodráhu),  samozřejmě Pinterest (šneci z luštěnin, lego hlavičky ze skleniček od dětských příkrmů, včelí úly z bublinkové folie) a v neposlední řadě moje skvělá sestra, která mi čas od času pošle odkaz na zajímavé stránky, anebo fotografie výtvorů jejího synka, které se pak taky snažíme zrealizovat (jako třeba ovoce z písmenek :))

PS: tímto děkuji minulým i budoucím návštěvám za zvýšenou spotřebu toaletního papíru! Roliček není nikdy dost! 😀

Pokud nechcete přijít o nejnovější příspěvky na mém blogu, staňte se jeho pravidelným čtenářem a zaregistrujte se v pravém horním rohu této stránky. Děkuji 🙂
Budu ráda, kdykoli budete chtít sdílet moje příspěvky na Facebooku nebo Twitteru. Pomůže mi to dostat můj blog k dalším lidem, kterým by se moje příspěvky mohly také líbit.
Nezapomeňte mě také sledovat přes Pinterest, Bloglovin a Instagram.
A samozřejmě se těším na všechny vaše komentáře!

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..