Pletení

Dětská čepice a nákrčník s norským vzorem

Z mého blogu už jste mohli poznat, že kromě copánkových vzorů patří k mým oblíbencům i vzor norský. Tedy různé varianty sněhových vloček a hvězdiček. Vločka/hvězdička v tomto tvaru je asi nestárnoucí klasika, na vaší fantazii pak záleží, jestli vzor ještě “dozdobíte” nějakými barevnými očky okolo.

Co budete potřebovat

  • Merino přízi ve dvou barvách (já použila přízi Merino Lang 120)
  • Pletací jehlice (tloušťka uvedena na přízi)
  • Jehlu na sešívání příze
  • Čtverečkový papír, tužka

Postup, jak uplést dětskou zimní čepici a nárkčník s norským vzorem

Krok 1 – počet očí

Čepičku jsem pletla na tehdy ani ne dvouletou dcerku. Počet očí musí samozřejmě odpovídat obvodu hlavičky a taky aby vám seděl vzor. Obvykle je to něco mezi 80 a 90 očky. Samozřejmě záleží na tloušťce příze a taky na tom, jak moc při pletení utahujete. Takže je vždy dobré si základní vzor uplést, abyste si mohli změřit, kolik má centimetrů a podle toho dopočítat počet očí, na které budete plést. Já jsem si spočítala, že vzorek budu opakovat 5x plus pak na každém kraji vždy půlku + 2 krajové oči. Ty půlky pak po sešití dají dohromady šestou hvězdičku 🙂

Krok 2 – Lem

Nahodíme tolik očí, kolik potřebujeme a začneme plést pružný lem, nebo taky patent (každý tomu říká jinak). Pro větší efekt jsem nahodila oči v barvě, kterou pak měl vzor, a upletla jsem tak první řadu. Pak jsem pokračovala šedou (celkem 8 řad).

Krok 3 – pleteme norský vzor – jak číst návod?

Nevím, jestli je to správně, ale já čtu návod vždy zprava, tedy z pravého dolního rohu. Když přeplétám vzor zpátky, tak se čte zase zleva. Nezapomeňte si držet druhou barvu příze vždy za prací, tedy ze zadní strany.

Krok 4 – ujímání

Stejně jako i při pletení krajových ok i tady platí, že pokud jste zvyklí ujímat jinak (třeba máte jiný osvědčený postup podle toho, co svědčí vašemu tvaru hlavy, pleťte podle toho).

1. řada: 2 oka splést, 2 uplést

2. – 4. řada: uplést normálně jak se jeví

5. řada: 2 oka splést, jedno uplést

6. – 8. řada: uplést normálně jak se jeví

9. – 13. řada: 2 oka splést, 2 uplést

Případně můžete ujímat tak, jak jsem ujímala u této dětské čepice.

Až tohle doděláte, zbyde vám na jehlici poměrně málo očí. Ustřihněte přízi (nechte si asi 20 cm) a tu pomocí háčku provlečte skrz oka, která vám zbyla na jehlici a stáhněte.

Krok 4 – sešití čepice

Hezký videonávod, jak sešít díly pletené vroubkovým vzorem, najdete na těchto stránách od Drops design. Pokud chcete, můžete na čepici vyrobit nebo koupit bambuli.

Krok 5 – pletení nákrčníku

Nákrčník jsem pletla na stejný počet očí jako čepici. Je to praktické, protože už máte spočítané, že vám bude sedět vzor. Opět jsem nahodila a upletla první řadu v kontrastní barvě, totéž pak u zakončení. Když jsem zmiňovala to, že máte mít vždy přízi “za prací”, myslela jsem tohle:

Tu samou čepičku i nákrčník vidíte v další barevné variantě. Bohužel barvy nejsou tak kontrastní, aby vzor na fotce vynikl.

Která varianta se vám líbí víc? Máte zkušenosti zkušenosti s pletením norského vzoru? Napište mi do komentářů!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..