Podzim tvoření

Tvoření s dětmi: 5 nápadů na barevné podzimní stromy

Už loni jsem při podzimním tvoření s dětmi zjistila, že jakákoliv činnost, kde můžou obtiskovat nebo obkreslovat svoje ruce, je neuvěřitelně baví. Asi proto, že do každého výtvoru obtiskují kus sebe? Nevím. Každopádně vděčným námětem, kde můžou děti využít své ruce, jsou stromy. A podzimní stromy, ty se dají vyrobit hned v několika variantách. Dnes vám ukážu 5 stromů, jaké jsme s dětmi dělali.

Než s dětmi začnete cokoliv tvořit, doporučuju přečíst si můj článek 10 tipů, jak nepřijít o nervy, když tvoříte s dětmi. Věřte mi, bude se vám hodit 😉

Co budete potřebovat

  • Bílé nebo barevné papíry
  • Akrylové barvy (hnědá a další podzimní odstíny jako žlutá, oranžová, okrová, červená,…)
  • Štětec, tužka
  • Vatové tyčinky do uší
  • Bublinková fólie
  • Foukací barvy
  • Listy

1. Barevné listy z otisků prstů

Při tvoření tohoto stromu nechtěl náš mladší syn svou ruku obkreslit a vymalovat jako obvykle, ale i pro kmen a větve chtěl obtisknout celou ruku. Nezbývalo než se modlit, aby ruku neobtiskl ruku i jinam než na papír, než ji stihneme umýt (třeba na bílou zeď).

Jelikož cesta do koupelny může být někdy dlouhá, doporučuju mít při ruce vlhčené ubrousky (bod č.4 z mých tipů). Pak stačí připravit barvy, namáčet do nich prstíky a obtiskávat okolo “kmene” stromu.

2. Listy z bublinkové fólie

Tentokrát jsme kmen a větve stromu udělali “klasicky”, tj. nejdřív jsem tužkou obkreslila synovu ruku a ten ji pak hnědou barvou vymaloval.

Zatímco kmen stromu zasychá, vystřihněte z bublinkové fólie kolečka. Tolik, kolik budete používat barev na listy. Pak je stačí přetřít barvou a obtisknout. Ale pozor! Netiskněte moc silně! Listy můžete různě překrývat a barevný efekt tak bude ještě zajímavější.

3. Foukací barvy

Při procházce jsme nasbírali malé lístky, které se tvarem podobají javoru (nebo možná nějaký jeho druh?) a po návratu jsme se vrhli na tvoření. Pokud si s dětmi chcete udělat dechové cvičení, foukací barvy jsou ideální pomůckou.

  

4. Obtisky listů

Tento strom už jste mohli vidět v mých loňských tipech na podzimní tvoření s dětmi. Je to asi nejznámější klasika – nasbírejte při podzimní procházce listy různých tvarů, natřete barvou jejich rub (tam, kde se rýsují žilky) a obtiskněte na papír.

5. Vatové tyčinky

Tyto stromy jste také mohli vidět v mém loňském článku. Místo prstů namáčejte do barev vatové tyčinky.

Tvoříte rádi s dětmi? Jaké materiály máte nejradši? Jaká technika vaše děti nejvíc baví? Napište mi do komentářů! A nezapomeňte si tento obrázek uložit na Pinterest!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..