tvoření Vánoce

Tvoření s dětmi: Andělíčci ze šišek

Úspěch podzimních figurek ze šišek mě inspiroval k tomu, abych s tímto přírodním materiálem pracovala dál a zkusila vytvořit vánoční obdobu: andělíčky ze šišek. Návod na jejich výrobu je velmi jednoduchý, navíc máte velký prostor pro fantazii, jak andělíčky dozdobit.

Co budete potřebovat

  • šišky
  • polystyrenové kuličky/vatové hlavičky s postiskem obličeje (průměr 19mm)
  • tavná pistole & silikonové tyčinky
  • drátky se štětinkami (“chlupaté drátky”)
  • třpytkový sprej (případně třpytky, univerzální tekuté lepidlo, štětec)
  • na křídla: látková stuha s drátkem, rozetky (papírové krajky pod šálky) o průměru 13cm, ozdobné peří
  • tenký černý fix
  • nůžky
  • špendlíky, kousek tenkého kartonu

Krok 1

Šišky nastříkejte třpytkovým sprejem. Pokud byste chtěli zvolit jinou techniku zdobení třpytkami, je možné postupovat tak, jako když jsem dělala adventní věnec ze šišek, tj. smíchat sypké třpytky s tekutým univerzálním lepidlem a pomocí štětce je nanášet na šišky.

Krok 2

Pokud máte kuličky bez předkresleného obličeje, tenkou černou fixou nakreslete oči, nos a pusu. Je to hezká aktivita pro děti.

Poté ustřihněte kousek “chlupatého” drátu, stočte jej do prstýnku a pomocí tavné pistole připevněte na hlavičku. Vytvoříte tak andílkovi svatozář.

Potom tavnou pistolí přilepte hlavičky k šiškám (k jejich spodní části).

Krok 3

Nyní je na řadě příprava křídel. Já jsem chtěla vyzkoušet co nejvíce variant.

Křídla ze stuhy

Zjistila jsem, že se stuhou, která má v okrajích zakomponovaný tenký drátek, se velmi dobře pracuje, protože snadno drží požadovaný tvar. Stuhu jsem zkroutila do tvaru mašličky, pro jistotu uprostřed přichytila špendlíkem.

Křídla z rozetky

Papírová krajka také může hezky posloužit k výrobě andělských křídel. Jen se musí dobře poskládat. A pozor! Druhé křídlo se musí poskládat zrcadlově!

Křídla z peří

V místním hobby marketu jsem koupila peříčka z marabu. Až doma jsem zjistila, jak jsou jemné a nepracuje se s nimi úplně lehce. Taky byly moc dlouhé, takže jsem je musela zastřihnout do požadovaného tvaru. 4 zastřižená peříčka jsem nalepila na malý kousek kartonu a ten pak tavnou pistolí přilepila k šišce.

Jak jsem psala v úvodu, fantazii se meze nekladou, takže mě pro výrobu křídel ještě napadl tyl anebo okraje staré záclony (sváteční krajku po babičce ale raději nestříhejte 😉 )

Také jsem uvažovala o tom, že bych svatozář andílků vyrobila pomocí silikonových tyčinek s třpytkami (jako jsou třeba tyto). Nakonec jsem ale od tohoto experimentu upustila, protože jsem se bála, jestli by mi třpytky nezaneřádily tavnou pistoly a nemíchaly se i do bezbarvých tyčinek. Jakou máte s třpytkovými tyčinkami zkušenost vy?

Na hotové andělíčky můžete přilepit stužku a mohou se tak stát originálními ozdobami na vánoční stromeček, anebo můžou být jen výzdobou na svátečním stole. To už nechám na vás 🙂

Každopádně doufám, že se vám tento návod líbil! Budu moc ráda, pokud ho budete sdílet s ostatními. Třeba tím, že si ho uložíte na Pinterest 🙂

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..