tvoření Vánoce

Tvoření s dětmi: vánoční hvězdy z větviček

Po cestě z nákupu den po skoro apokalyptické vichřici (tím nechci zlehčovat nedávné hurikány v Karibiku, ale já jsem ještě nezažila, aby se sám od sebe točil velký stavební jeřáb!) byla zem plná ulámaných větviček ze stromů. Říkala jsem si, že by byla škoda toho nevyužít a něco z nich nevyrobit. V tašce s nákupem jsem si s sebou nesla i koupenou hvězdičku, kterou jsem měla v úmyslu použít na dozdobení vánočního stromečku ze šišek. A tak mě napadlo, že bychom si s dětmi mohli takové hvězdičky sami vyrobit. Postup je velmi jednoduchý a závěrečnou fázi zdobení zvládnou i ti nejmenší!

Co budete potřebovat

  • Větvičky nebo proutí
  • Tavná pistole a silikonové tyčinky
  • Jutový provázek
  • Sada třpytek a lepidlo
  • Štětec
  • Nůžky, případně štípací kleštičky nebo zahradnické nůžky

Krok 1

Větvičky si nastříhejte tak, aby byly stejně dlouhé (v našem případě asi 12cm). Nejdřív si větvičky zkusmo poskládejte do tvaru pentagramu, abyste viděli, na jakých místech je budete slepovat k sobě. Pak je slepte. Doporučuju začínat místy uprostřed a až nakonec slepovat špičky.

Krok 2

Jeden konec jutového provázku přilepte k větvičce a nechte děti, ať hvězdu omotávají. Je jedno kolikrát a v jakém směru.

Krok 3

Potom je nechte pomocí štětce namočeném v lepidle nanášet třpytky podle jejich fantazie.

Nebojte se nechat tvořit i ty nejmenší! Naše malá, když viděla tvořit své starší bratry, také se dožadovala štětce a zuřivě mávala tubou se třpytkami, kterou chtěla otevřít, aby také mohla přiložit ruku k dílu. Přes počáteční váhání jsem jí přeci jen štětec svěřila, a byla jsem překvapená, jak je ve svých dvou letech soustředěná na práci, aby umístila třpytivé sněhové vločky přesně tam, kam chce. A měli jste ji vidět, když pak později pyšně tatínkovi ukazovala svoji hvězdu.

Možná výsledné hvězdičky nebudou tak dokolale souměrné, jako byste je koupili před Vánoci v jakémkoli obchodě, ale věřte mi, dětem se budou mnohem víc líbit, protože je bude hřát pocit, že si je vyrobily sami. Naši kluci si ty svoje hvězdy dokonce pojmenovali 🙂

Můj tip: příště bych místo lepidla, které bylo součástí sady, použila klasické univerzální lepidlo, které běžně používám. Zdálo se mi totiž, že toto hodně dlouho schlo.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..