tvoření

DIY: Montessori zvukové pexeso

To jsem zase jednou dělala pořádek v našich zásobách potřeb na tvoření a z krabice se vysypalo několik žlutých plastových obalů, ve kterých se v Kindervajíčku ukrývají hračky. Dlouho mě nenapadalo, co s nimi (přeci jen Mimoně jsme už vyráběli), ale pak mě napadlo, že bych z nich mohla udělat vánoční dárek pro naši nejmenší ratolest, a to zvukové pexeso.

Mámy více dětí možná znají to dilema, čím obdarovat nejmladšího člena rodiny na Vánoce, když:
a) z Vánoc ještě nemá rozum,
b) ale vy mu přeci jen chcete nějaký dárek dát, aby se starší sourozenci nedivili, že pod stromečkem nic nemá

c) po starších sourozencích má už tolik hraček, dětských knížek a oblečení, že je pomalu nemáte kam dávat.

A jak jsem přišla zrovna na zvukové pexeso? Nedávno nás zasáhla vlna podzimních rýmiček a kašlíků, takže jsem naši domácnost zásobila všemi možnými citrusy. Zrovna když jsem v kuchyni vymačkávala pomeranč, objevil se mladší syn a chtěl to taky zkusit. Právě tehdy jsem si vzpomněla, jak jsem kdysi dávno se starším synem (tehdy ještě jedináčkem) navštívila Montessori dílničku. Jako správná novopečená matka jsem totiž hledala různé směry, jak ho už od útlého věku rozvíjet, abych nebyla mezi ostatními maminkami “těžce out”. Takže v dílničce nám kromě činností, při kterých můžeme rozvíjet smysly dětí a jejich psychomotoriku (mj. třeba právě vymačkáváním pomeranče) ukazovali i hračky, pomocí kterých děti můžeme rozvíjet. Samozřejmě tyto výchovně vzdělávací pomůcky nebyly zadarmo, i když byl princip jejich fungování velmi prostý. Abych byla upřímná, já zrovna nejsem zastáncem kupování drahých vzdělávacích hraček jen proto, že je nějaký výchovný směr teď populární. A zvláště pak když si můžu obdobnou variantu udělat sama doma a skoro zadarmo. Takže jsem prolustrovala internet a rozhodla se vyrobit vlastní variaci na Montessori zvukové válečky.

Co budete potřebovat

  • žluté plastové vajíčka
  • kuchyňské utěrky
  • papírové ubrousky s motivem
  • papírová lepící páska
  • lepidlo
  • odměrka
  • štětec
  • hrách, rýže, kroupy, pohanka (písek, kamínky, rolničky…)

 

Krok 1

Plastová vajíčka naplňte vždy po dvou stejnou náplní, fantazii se meze nekladou. Já jsem použila suroviny z kuchyně – půlený hrách, rýži, kroupy a pohanku. U sypkých věcí je důležité, aby množství bylo stejné v obou vajíčkách, proto raději použijte odměrku.

 

Krok 2

Přelepte vajíčka papírovou lepící páskou. Ta (a následná vrstva ubrousků) zajistí, že se dítě do vajíčka nedostane a nebude moct vdechnout nebo spolykat jeho obsah.

Potom smíchejte lepidlo s troškou vody a pomocí štětce nanášejte útžky kuchyňských ubrousků na vajíčka. Poté nechejte (ideálně přes noc) vajíčka zaschnout.

Krok 3

Z ozdobných papírových ubrousků odstřihněte perforované okraje a odstraňte spodní dvě vrstvy. Poté ubrousky nastříhejte na menší kousky s vybranými motivy. Následně zopakujte krok 2 – pomocí štětce a lepidla nanášejte kousky ubrousků na krabičku. Poté opět nechte pořádně zaschnout.

 

Cíl hry

Děti se díky zvukovému pexesu učí koncentraci a poslechu určitého zvuku a učí se mezi těmito zvuky rozlišovat. Myslím, že vajíčka můžou také dobře posloužit jako hudební nástroj – můžete při zpívání písniček (ehm, v našem případě spíš při jejich pouštění z cédéčka) vyhrkávat do rytmu. Co říkáte na tento můj finančně nenáročný projekt? Já mám v plánu vyrobit ještě další, protože mi zbyly ještě motivy z ubrousků, ale musím počkat až se vytvoří nové zásoby žlutých vajíček 🙂

 

NEZAPOMEŇTE SI TENTO NÁVOD PŘIPNOUT NA PINTEREST:

Pokud nechcete přijít o nejnovější příspěvky na mém blogu, staňte se jeho pravidelným čtenářem a zaregistrujte se v pravém horním rohu této stránky. Děkuji 🙂

Budu ráda, kdykoli budete chtít sdílet moje příspěvky na Facebooku nebo Twitteru. Pomůže mi to dostat můj blog k dalším lidem, kterým by se také mohl líbit.
Nezapomeňte mě také sledovat přes Facebook, Pinterest, Bloglovin a Instagram.
A samozřejmě se těším na všechny vaše komentáře!

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply
    Tara @Walking on Mom
    14.12.2016 at 11:02

    So clever! Mine would have eaten the paper, but with a close eye, these are brilliant for little hands!

    • Reply
      AdinaJustina
      14.12.2016 at 13:23

      Only time will show what my little one makes with those eggs. But I hope the paper layer will resist 🙂

  • Reply
    Rachael Soster-Smith
    14.12.2016 at 12:47

    What a lovely idea – just beautiful!

  • Reply
    rösti
    14.12.2016 at 12:53

    Very creative!

  • Reply
    Tamara Gerber
    15.12.2016 at 10:13

    I can't understand a word, but the pictures are self-explanatory! Nice idea!

    • Reply
      AdinaJustina
      15.12.2016 at 10:16

      Thank you Tamara. That newly added Czech/English button doesn´t work in your browser?

    Leave a Reply

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..