tvoření

Jak jsme vyráběli voňavé domácí mýdlo a jak se nám to (ne)povedlo

Byl to náš mladší syn, který sám od sebe přišel s myšlenkou, jestli bysme si doma nemohli zkusit vyrobit domácí mýdlo. Jelikož jsem po týdnech, kdy u nás doma vládlo tvoření s barvami na sklo, cítila, že je čas na změnu aktivity, neváhala jsem ani minutu. A tak jsem sedla k internetu a hledala, co je všechno potřeba. Nejsem takový chemik, abych míchala poměry hydroxidu sodného a různých olejových složek, a tak jsme se pro začátek vrhli na lehčí variantu – vyrobit domácí mýdlo už z hotové mýdlové hmoty. Jenže…ale na to si počkejte 🙂

Co budete potřebovat na výrobu domácího mýdla?

  • mýdlovou hmotu
  • pár kapek esenciálního oleje (levandulový, citronový, kokosový … podle vašeho vkusu)
  • sušené bylinky nebo kůru (my jsme použili měsíček lékařský a citronovou kůru)
  • vanilkový lusk (není povinný 🙂 )
  • silikonové formičky na pečení (dětská sada z Lidlu) nebo plastové krabičky (IKEA)
  • kastrolek, misku, metličku, stěrkuz

Varianta 1 – citron a vanilka, aneb jak se nám to nepovedlo

Když si naše děti vezmou něco do hlavy, musí to být ideálně hned (hele, kdo ví, po kom to mají, že 😀 ). A tak když se Patrik v úterý večer rozhodl, že ve středu po škole chce vyrábět mýdlo, nebyl moc čas a prostor shánět “ty správné” suroviny. A tak jsem jen v rámci ranního nákupu v našem nejbližším supermarketu sáhla po bezbarvém a neparfémovaném toaletním mýdle, a myslela jsem, že to bude jako “mýdlová hmota” stačit. No, ale nestačilo…jenže to jsem ještě nevěděla.

Jinak taky nebudu zastírat, že inspiraci pro tuto voňavou kombinaci jsem našla v citronových mydélkách, které jsme si jako suvenýr přivezli z naší nedávné mini-dovolené v Itálii.

Takže jsme si připravili vodní lázeň, nakrájeli mýdlo, nastrouhali citronovou kůru, vypreparovali vanilkový lusk a vystlali formičky květy sušeného měsíčku.

A pak jsme čekali, než se mýdlo ve vodní lázni rozpustí. No, čekali jsme marně. I když jsem nakonec rezignovala a šoupla ho do mikrovlnky, aby se rozehřálo, stejně mělo pořád divnou (i když měkkou) hrudkovitou konzistenci.

V této podobě se nám směs podařilo nacpat do formiček a výsledek jako nebyl úplně špatný, ale stejně jsem cítila, že to není jaksi ono. Protože obrázky na internetu, jak by měl finální výtvor vypadat, byly samozřejmě úplně jiné.

A tak jsem se se svým “world’s first problem” svěřila sledujícím na sociálních sítích a díky nim jsem našla příčinu našeho tvořilkovského selhání: na výrobu domácího mýdla musíte mít tu správnou mýdlovou hmotu!!!

Varianta 2 – káva se skořicí a vanilkou, aneb jak se nám to nakonec povedlo

A když už jsem měla to správné mýdlo, mohli jsme se následující den vrhnout na reparát.

Hele, abych byla upřímná, tady ve Švýcarsku stojí všechny kreativní potřeby ledvinu, a tak pokud se budete chtít do výroby mýdel pustit ve velkém, objednejte si radši potřebné suroviny v Česku a nechte si je přivézt! Já jsem na radu paní Ivany objednávala tady (toto není žádná reklama).

Ani ne za tisícovku mám v košíku tři druhy formiček, kilo mýdlové hmoty, dva druhy vůní a barvivo. Za tu samou cenu bych ve zdejším hobby marketu koupila 600g mýdlové hmoty. Tož asi tak…

Jo a když jsme u těch formiček: když jsem se rozhodla, že jako reparát budeme dělat kávové mýdlo (s kávovou sedlinou jako peelingem), vzpomněla jsem si, že mám někde doma (nikdy nepoužité!) formičky na kávová zrna. Kdysi jsem si je koupila v záchvatu, že budu jako vánoční cukroví dělat stejně vynikajicí kávová zrna jako manželova babička, ale tvl, kdo by se s tím crcal?!

Druhý pokus už šel o poznání rychleji, hlavně to bylo tím, že se mýdlová směs rozpustila coby dup. Pak už stačilo přidat kávou sedlinu, vanilku a taky trochu skořice. Do formiček jsem pro efekt přidala pár kávových zrn (které ve finále stejně nejdou vidět 🙁 )

A výsledek je o hodně efektnější než náš první pokus, co říkáte?

Nakonec mi to nedalo a ještě jsem udělala i reparát citronovo – vanilkového mýdla. Vyšlo naprosto úžasně. A já už se těším, až budeme s dětmi vyrábět voňavé ručně dělané vánoční dárky! A co vy? Vyráběli jste už doma mýdlo s dětmi? Máte nějaké další tipy, jak na to? Budu se těšit na vaše komentáře!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..